Kun Windows 2010 julkistettiin syksyllä 2014 nousi piireissä pienimuotoinen kohu. Julkistuksen yhteydessä Microsoft ilmoitti Windows 10:n olevan viimeinen Windows ja että jatkossa siirryttäisiin sovellettuun SaaS (Software as a Service) -malliin, jossa käyttöjärjestelmä kehittyisi pikkuhiljaa, eikä suurempia päivityksiä tai tuotejulkistuksia enää tarvittaisi. Olin jo tuolloin varma, että kelkka vielä kääntyy. Mikään valmistaja ei voi kieltäytyä siitä hypestä ja julkisuudesta, jota tämän tyyppinen ”uusi” tuote saa aikaan. Sellaisen mainosarvo on todella mahtava.
Ensimmäisiä viittauksia uusista suunnitelmista tuli jo vuonna 2018 kun Microsoft muutti laitevalmistajien lisenssimallia niin, että jatkossa lisenssin hinnan määräisi laitteen teho. Osittain vastaava lisenssimallihan on ollut käytössä myös palvelimissa. Tämä muutos kuitenkin paljasti sen, että alkuperäinen SaaS-malli ei ollut toiminut odotetusti. Redmondissa, Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa, oli siis selkeästi tekeillä jotakin.
Keväällä 2021 alkoi tihkua lisää tietoa uudesta syksyllä julkaistavasta päivityksestä. Samaan aikaan Microsoft julkaisi kilpailun uudesta oletuskirjaimistosta (ATK:si defaulttifontista). Myös pitkään kaavailtu ChromeBookien kilpailijaksi tarkoitettu Window 10X peruttiin yllättäen.
Lopulta kevään odotuksen jälkeen uusi Windows 11 julkistettiin juhannusviikolla. Alan nettisivustot ja harvat vielä hengissä olevat printtimediat olivat täynnä juttuja ja kuvia uudesta käyttöliittymästä. Sehän se on kuitenkin se, joka loppukäyttäjälle on tärkeintä. Kieltämättä uusi työpöytä on raikkaan oloinen. Vaaleine yleisnäkymineen keskikesän helteillä oli jopa vilvoittava. Samaa fiilistä voi toki hakea myös Windows 10:ssä vaihtamalla värityksen vaaleaan (Asetukset – Mukauttaminen – Värit – Valitse väri = Vaalea).
Itse sain uuden version käsiini pian julkistuksen jälkeen. Loppukäyttäjille päivitys tulee tarjolle Windows Updaten kautta näillä näkymin loppuvuodesta ja uusien koneiden mukana toimitukset alkanevat samoihin aikoihin. Huomaathan, että tässä vaiheessa päivitys ei ole käyttäjille pakollinen.
Virallinen julkistus on ihan näillä näppäimillä tiistaina 5.10.2021.
Lähdin itse perehtymään aiheeseen kahden asennuksen kautta: ensimmäisenä uuden virtuaalikoneen asennus tyhjältä pöydältä ja toisena pari vuotta vanhan Lenovo-kannettavan päivitys. Kumpikin asennus sujui helposti. Mitään maata mullistavaa ei ilmennyt ja kokonaisuudessaan asennus muistutti paljolti Windows 10 -asennusta ja -päivitystä. Toki käyttöliittymä on siistiytynyt ja tyylikkään vaaleansininen, mutta perusvaihtoehdot ovat edelleen siellä. Päivityksessä hiukan harmitti se, että eri sovellukset oli päivityksen jälkeen asennettava uudelleen. Tämä toisaalta myös kerrottiin päivityksen aluksi. Myös suuri joukko ajureita oli asennettava erikseen, sillä valmistajan automaattitoiminnot eivät enää toimineet Windows 11:ssä. Tähän mitä todennäköisimmin on tulossa korjaus vielä ennen virallisen Windows 11 -jakelun käynnistymistä. Kaiken kaikkiaan laite oli kuitenkin pääpiirteissään käyttökelpoinen päivityksen jälkeen, eikä esimerkiksi verkkoyhteyksien kanssa ollut ongelmia.
Entä mitä uutta Windows 11 tuo mukanaan? Käsitellään ensiksi peruskäyttäjälle näkyviä muutoksia. Näistä ehkä näkyvin ja keskeisin on käynnistysvalikon siirtyminen tällä kertaa juuri tuohon “Mäkkimäisesti” keskelle alapalkkia. Muinaisessa Windows 3:ssa toiminnot löytyivät yläpalkista, 95:n myötä käyttöön tuli alapalkin vasen reuna – vaikka jotkut raahasivatkin vanhasta tottumuksesta tuon alapalkin näytön yläreunaan – ja Windows 8:ssa käynnistysvalikko valtasikin sitten koko ruudun palatakseen kympissä jälleen alavasemmalle. Nyt ollaan siis keskellä, mutta muutosvastarintaa hillitäkseen Microsoft on mahdollistanut valikon siirtämisen myös tuohon vanhaan tuttuun vasempaan alakulmaan.
Oletusteemana on vaalea ja valoisa tyyli. Tämäkin on toki mahdollista vaihtaa tummanpuhuvaan perinteisempään versioon. Itse käynnistysvalikosta löytyvät sinne erikseen kiinnitetyt sovellukset samoin kuin käyttöjärjestelmän itsensä suosittelemat viimeisimmät sovellukset tai dokumentit. Täältä löytyy myös vanha tuttu sammutus- ja uudelleenkäynnistyspainike. Erillisen napin kautta pääsee selaamaan myös muita asennettuja sovelluksia.
Resurssienhallinnassa kuvakkeisto on saanut uutta väriä. Ladatut tiedostot -kuvake on nyt vihertävä, Musiikki-kuvake punertava, Videot-kuvake purppura ja Työpöytä-kuvake turkoosi. Itse tiedostoselainnäkymä on saanut ilmavuutta. Rivit eivät ole enää niin tiiviisti, mikä helpottaa etenkin kosketusnäyttöjä sormella tökkiviä.
Myös Windowsin äänimaailma on muuttunut. Sitä on hiukan vaikea kuvata kirjallisesti, mutta esimerkkejä voivat kiinnostuneet käydä kuuntelemassa vaikkapa YouTubesta. Itse ehkä luonnehtisin uusia ääniä bassohtavammiksi ja enemmän stereota hyödyntäviksi, toisaalta myös neutraalimmiksi Windows 10:n äänimaailmaan verrattuina.
Tehtäväpalkista löytyy oletusarvoisesti mm. selain, resurssienhallinta, hakutoiminto ja nyt näkyvästi esiin nostettu työpöytäpainike, jonka avulla käyttäjä voi luoda käyttöönsä lisätyöpöytiä, joista kullakin on käynnissä omat sovelluksensa, ja tämän painikkeen avulla sitten siirtyä niiden välillä.
Itseäni harmitti oikeastaan vain yksi asia uudessa käyttöliittymässä. Jo Windows 10 yhdisti saman sovelluksen eri ikkunat tehtäväpalkissa yhden painikkeen taakse. Itse en ikinä ole tottunut tähän toimintoon ja Windows 10:ssä olenkin sen aina poistanut käytöstä. Windows 11:ssä tämä ei kuitenkaan näyttäisi enää olevan mahdollista. Toivottavasti Microsoft kuuntelee tässä kohtaa kehittäjiä ja testikäyttäjiä ja palauttaa tämän toiminnon pikaisesti.
Vanha tuttu Skype ei enää ole käytettävissä, vaan se on korvattu Teamsin kotikäyttöversiolla, joka asentuu oletusarvoisesti. Yritysversio täytynee vielä ladata ja asentaa erikseen.
Entä sitten ne taustalla olevat teknisemmät uudistukset: Jo Windows 3:n mukana ollut Ohjauspaneeli on edelleen mukana, vaikka lähes kaikkia asetuksia pystyykin jo hallitsemaan Windows 11 asetusten kautta. Ohjauspaneeli on kokenut kuitenkin yhden merkittävän muutoksen. Se ei enää sisällä Valvontatyökalut-kansiota, tai no sisältää, mutta sen nimi on nykyään Windows-työkalut. Tuolta löytyy myös uutena ominaisuutena markkinoitu Power Automate erilaisten toistuvien toimintojen automatisointiin.
Windows 10 tuppasi tyrkyttämään jokaiseen palvelinyhteyteen oletusarvoisesti UPN-tunnusta, eli käyttäjätunnusta, joka yleensä muistuttaa käyttäjän sähköpostiosoitetta. Lyhyen testaamisen perusteella näyttäisi siltä, että Windows 11:ssä tuosta olisi luovuttu, mikä helpottaa operointia perinteisessä AD- ja palvelinympäristössä.
Windows 11:ssä pitäisi olla mahdollista suorittaa myös Android-sovelluksia. Tämän hyöty jää nähtäväksi ja ihan viimeisimpien tietojen mukaan tämä ominaisuus jääkin ainakin alkuvaiheessa toteutumatta.
Microsoft asetti alun perin varsin kovat vaatimukset Windows 11 yhteensopiville laitteille. Laitteesta pitäisi löytyä UEFI ja Secure Boot -toiminnot ja tietoturvaa pitäisi suojata TPM 2.0 tason moduulilla. Näytönohjaimen pitäisi tukea DirectX 12 -tekniikkaa ja itse näytön olla vähintään HD-tasoinen. Ainakin testikäytössä huomattavasti vaatimattomammallekin laitteelle päivitys on saatu asennettua, mutta tuotantokäytössä se tuskin on järkevää.
Miltäs kuulostaa? Oletko yhtä innoissasi uudistuksesta kuin minäkin? Kuulen mielelläni kommenttejasi: palaute@officemanagement.fi
Marko Lindström
Customer Success Architect, IT Security
Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!