Blogi

Blogi

07 05.2020

Vappumuistoja ja tunnustuksia

Lisätty kategoriaan Blogi kirjoittajalta Office Management

Muistellaanpa taas vähän menneitä. Torstaina 7.5. tulee kuluneeksi 25 vuotta Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta. Asuin itse tuolloin Göteborgissa ja vietimme iltaa peliä katsellen paikallisessa kuppilassa. Suomalaiset olivat vallanneet etuosan suoraan television edestä, ruotsalaiset jätettiin taustalle. Peli oli tottakai äärimmäisen jännittävä. Pelkäsimme koko ajan, että ruotsalaiset vielä nousisivat ja niinhän siinä kävikin, kirjaimellisesti. Hiukka ennen loppuvihellystä katsoin taakseni vain huomatakseni ruotsalaisten poistuneen paikalta baarimestaria lukuun ottamatta ja jättäneen tilan meidän suomalaisten haltuun. Jääkiekko ei omiin suosikkiurheilulajeihini kuulu, mutta tunnustan, tuon pelin katsoin alusta loppuun.

Ennen muuttoa Ruotsiin olin hankkinut ensimmäisen matkapuhelimeni Motorolan Dynatac NMT900, jolla saattoi soittaa kohtuuttoman hintaisia ulkomaanpuheluita koti-Suomeen. Tuosta puolen tiiliskiven kokoisesta kapulasta alkoi oma mobiilielämäni, vaikka laitteella itsessään ei taidettu vielä muuta tehdä kuin soitella puheluita. Sittemmin käsieni ja taskujeni kautta on kulkenut paksu nippu hyvinkin erikoisia matkaviestimiä, mm. Nokia 3650 pyöreine näppäimistöineen, Windows Phonen edeltäjä HP:n iPAQ 514 Windows Mobile ja ennen pitkää pitkä liuta erilaisia Nokian ja Microsoftin Windows Phone –puhelimia. Tunnustan, olen tainnut jäädä koukkuun Nokiaan, mistä rakkaat työtoverini säännöllisesti jaksavat muistuttaa.

Tässä vappuna tuli kaivettua laatikon pohjalta vanha tuttu kaiken kokenut sotaratsu Nokia 6130 ja matopeli. Tuossa klassikkopelissä on ollut tapana ottaa pienet turnajaiset aina vappuna ja niin tälläkin kertaa. Puhelin on julkaistu jo vuonna 1998, eli ikää alkaa olemaan jo kolmattakymmenettä vuotta. Kuka uskoo nykyisen puhelimensa olevan käytössä vielä 2050 luvulla? Eihän tuossa kapulassa tietenkään kovinkaan kummoista nettitoimintoa ole, mutta tekstiviestit kulkevat edelleen ja oikeanlaisella kaapelilla saa sen kytkettyä myös tietokoneen sarjaporttiin ja käytettyä modeemina. Myös näytön koko 2 x 3 cm on nykymittapuulla melko vaatimaton, eikä ehkä optimaalinen hyötykäyttöön, mutta on tunnustettava, että matopeli koukuttaa.

Palataan siis nykypäivään. Windows Phonen kadottua markkinoilta muutama vuosi sitten on meillä valittavana kaksi pääkäyttöjärjestelmää mobiililaitteisiimme: Google-pohjainen Android ja Applen iOS. Kummallakin on omat joskus periksiantamattomatkin kannattajansa. Itse olen Android-miehiä, vaikka tykkäänkin sotkea mukaan Microsoftin Launcheria. On silti pakko tunnustaa, että olen kokeillut myös iPhonea.

Jokaisella on varmasti puhelimensa perustoiminnot hallussa. Soittamisen, tekstiviestien, WhatsAppin, Teamsin ja sähköpostin lisäksi nykyaikaiseen matkapuhelimeen saa runsaasti erilaisia hyödyllisiä toimintoja. Seuraavaksi muutamia omia suosikkejani:

Microsoft Launcher: erillinen käynnistysohjelma on ikään kuin käyttöliittymä pohjalla olevan järjestelmän päälle. Kuvittele, että tietokone-Windowsiin voisit ladata haluamasi mukautetun työpöydän ja omanlaisesi kuvakkeet. Androidissa tämä on mahdollista lataamalla erillinen launcher sovelluskaupasta. Itse olen valinnut Microsoftin Launcherin, mutta voit toki kokeilla vaikka iOS-launcheria, jolla Android-puhelimeksi muuttuu edulliseksi iPhone-kopioksi.

OneDrive: tällä näppärällä sovelluksella saan yhteyden pilvessä olevaan tallennustilaani ja voin esimerkiksi automaattisesti kopioida puhelimen kameralla ottamani valokuvat suoraan omalle tietokoneelleni.

Office Lens: aina silloin tällöin tulee tarve saada jokin dokumentti, pysäköintilippu, kassakuitti tai muu sellainen pdf-muotoon. Lähin monitoimilaite on tietysti toimistolla, mutta tällä sovelluksella saan skannattua monisivuisenkin dokumentin puhelimellani suoraan OneDrive’iini.

Puhelimeni: tällä sovelluksella yhdistän puhelimeni ja tietokoneeni. Voi kätevästi kirjoittaa ja lähettää vaikka tekstiviestejä suoraan tietokoneeni näppäimistöltä ja näytöltä. Tämä Microsoftin sovellus on tietokoneissa useimmiten jo valmiina.

Edge: tiesitkö että saat puhelimeesi saman selaimen kuin tietokoneellasi? Asettamalla synkronoinnin päälle, siirtyvät suosikit, käyttäjätunnukset ja tallennetut salasanat laitteiden välillä helposti.

VLC Media Player: OneDriven kautta erilaiset videot ja musiikkitiedostot siirtyvät helposti myös puhelimeeni ja tällä monipuolisella soittimella ne aukeavat formaatista riippumatta.

HERE WeGo: Tämä entinen Nokian sovellus on nykyään Audin, BMW:n ja Daimlerin yhteisomistuksessa. Kartat ovat laadukkaita ja päivittyvät usein. Lisäksi maailmalla reissatessa voi eri alueiden karttoja ladata puhelimeen valmiiksi ja säästää etenkin EU:n ulkopuolella datamaksuissa.

Google Pay: yhdistettyäni maksukorttini puhelimeeni, voin käyttää sitä myös maksamiseen useissa liikkeissä.

Puhelimestani löytyy lisäksi pitkä lista eri medioiden uutissovelluksia, Ylen Areena, lentoyhtiöiden ja hotelliketjujen sovelluksia sekä lähinnä työtehtävissä käytettäviä tietoverkkotyökaluja. EasyPark auttaa pysäköimisessä ja HSL:n mobiililippu siinä kohtaa kun pysäköintiin ei ole enää tarvetta.

Entäpä ne pelit? Tunnustan, pelaan myös puhelimellani toisinaan. Angry Birdsin eri versiot ovat tietysti jo klassikkoja, mutta siitä huolimatta oma suosikkini on silti sanapeli Wordament, joka tosin tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden, eli pitkillä lentomatkoilla sen pelaaminen ei välttämättä onnistu. Silloin ruudulle lävähtää joku useista Sudoku-versioista.

Matopelin olen jättänyt vapun erikoisuudeksi.

Kirjoittaja: Marko Lindström

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.