Tietoturva

Tietoturva

28 01.2015

Firman tietokone, työnantajan työkalu vai koko perheen leikkikalu?

Lisätty kategoriaan Tietoturva kirjoittajalta Office Management

Kerroin aiemmin sosiaalisessa mediassa tilastosta, jonka mukaan 80% meille tulevista vikaantuneista tietokoneista on seurausta käyttäjän koneelle asentamista ohjelmista ja niiden mukana asentuvista haitakkeista.

Nykyiset haitakkeet osaavat olla hyvinkin ovelia asentumaan, niitä asentuu aivan kunnollistenkin apuohjelmien mukana, ellei erityistä tarkkaavaisuutta käytetä asennuksen aikana. Yleensä pitää valikoista jopa valita erikseen uhkaavan kuuloinen ”asiantuntija-tila” jotta automaattisen haitakkeen asennuksen voi välttää.

Tutkimme asiakasympäristöjämme, joissa tällaisia ongelmia ei esiinny ollenkaan. Näissä ympäristöissä käytetään suljetun IT:n tekniikkaa, jossa käyttäjällä on täydet oikeudet käyttää tietokonettaan mutta tietokoneen muutoksiin vaaditaan Järjestelmänvalvojan oikeuksia. Tällaisissa työpaikoissa työnantaja päättää, mitä ohjelmistoja työn suorittamiseen tarvitaan ja tilaa tietokoneet esiasennettuina näillä ohjelmistoilla.

Voisi luulla, että tällainen suljettu ympäristö rajoituksineen ärsyttäisi työntekijöitä. Näin ei kuitenkaan haastattelujen perusteella ole. Tarkemmin tutkittuna tällaisissa työpaikoissa käyttäjät ovat selkeästi tyytyväisempiä IT:nsä toimintaan ja mikä minulle tärkeintä, myös IT-toimittajaan.

Pahimmissa tällaisen harmonian vastakohdissa on tietokoneet annettu käyttäjille vapaaseen käyttöön ilman sen kummempia ohjeistuksia. Melko arvokkaat työkalut saattavat päätyä koko perheen leikkikaluiksi, joihin asennetaan surutta kaikki vastaan tuleva, ladataan uusimmat tv-sarjat arveluttavista lähteistä ja kaupan päälle tehdään olennaisia muutoksia järjestelmään, jotka lopulta estävät koneen käynnistymisen.

Tämän ääriesimerkin korjaukset maksaa pääsääntöisesti työnantaja. Pahimmillaan työntekijä tietokoneensa lisäksi vaarantaa koko yrityksen järjestelmät, kuten pilveen tallennetut tiedostot. Kiristysohjelmistot salakirjoittavat pilveen tallennetun datan siinä samassa kuin käyttäjän tietokoneenkin, nähty on.

Ohjeistus on varmasti avainroolissa näissäkin tapauksissa. Itse kuitenkin haastan kaikki työnantajat miettimään, olisiko järkevämpää sulkea ympäristö vain työn tekoon ja jättää perheen yhteisten leikkikalujen hankkiminen työntekijälle?

Ota yhteyttä mikäli haluat keskustella asiasta lisää,

Mikko Saarto / Tuotantojohtaja, Office Management Oy / 050-3834886

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.