Pilvipalvelut

Pilvipalvelut

11 11.2014

Pilvipalvelimeen siirtyminen säästää huikeita summia!

Lisätty kategoriaan Pilvipalvelut kirjoittajalta Miia Kaarakainen

Olen toiminut kaksikymmentä vuotta yrittäjänä, joista viimeiset 12 vuotta olen ollut IT-alalla. Yrityksemme Office Management päätti siirtää oman CRM/ERP –järjestelmän kotimaisen hostingpalvelutoimittajan konesalipalvelusta Microsoftin Azure Pilvipalveluun. Dataa oli kerätty viisi vuotta ja se sisälsi yli 500.000 tietuetta sekä kymmeniä tuhansia skannattuja dokumentteja.

Koskaan yksikään palvelimen siirto ei ole mennyt yhtä helposti kuin nyt

Painoarvo sanalle EI KOSKAAN. Koko systeemi siirrettiin kaksi kertaa uuteen alustaan. Kaksi kertaa siksi, että ensimmäisellä kerralla se siirrettiin liian alimitoitettuun palvelimeen ja toisella kerralla sitten siihen toimivaan versioon. Ei kuulemma kannattanut heti ostaa turhan kallista systeemiä :).

Siirtoihin meni aikaa asentajalla 10 minuuttia per kerta plus molemmilla kerroilla yksi annos sähkötupakkaa, käyttäjillä ei tapahtunut muuta kuin systeemin salasana piti syöttää uudestaan sisään kirjautuessa, jopa selain löysi uuteen osoitteeseen automaattisesti.

Kustannushyödyt olivat konkreettiset

Samaan aikaan meille dedikoidun hostingpalvelimen vuosikustannus tipahti noin 10.000 euron kulutasosta lähelle 2.000 euroa vuodessa, puhumattakaan siitä, että pilvipalvelimen (Microsoft Azure) ylläpidosta ei tarvitse enää huolehtia, tässä säästöä syntyy arviolta 20-100 miestyötyötuntia vuodessa.

Pilvisiirtymien yleistyessä IT-alan työpaikkoja häviää

Tämän palvelimen siirron helppouden vuoksi Suomesta tulee häviämään pysyvästi lähivuosina kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Tämä siksi, että useimpien suomalaisten IT-yritysten ansaintalogiikka on perustunut monimutkaisiin palvelimien migraatioihin, siirtoprojekteihin, konfigurointeihin ja loppumattomiin hoonaus- ja ylläpitotyötunteihin. Suomalaisissa yrityksissä työskentelee arvioni mukaan 30-60.000 IT-ammattilaiseksi itseään nimittävää henkilöä. Tämän lisäksi suomalaisissa IT-alan yrityksissä työskentelee toinen mokoma lauma palvelin- ja IT-asiantuntijoita. Mitä näille henkilöille tapahtuu, kun iso massa ymmärtää, että pilvisiirtymän jälkeen heitä ei enää tarvita?

Minä en sitä tiedä, mutta joka ikinen päivä pysyvästi sammuu valot kymmenistä suomalaisista palvelimista, oli ne sitten yrityksen sisällä olevia paikallisia palvelimia tai suomalaisten hosting-yritysten tarjoamia kapasiteettipalveluita. Surullista, mutta varaisitko sinä lomamatkasi sen mukaan, sijaitseeko matkatoimiston palvelin sen toimistossa tai vaikkapa Microsoftin Azure pilvessä? Niin juuri, eipä sillä siinä kohtaa ole mitään väliä – edullinen hinta ratkaisee.

Kun illalla avaat iPadin ja katsot valokuvia mietitkö, missä päin niiden varmuuskopio mahtaa majailla? Tuskin. Kun valitset IT-toimittajaa painaako vaakakupissa enemmän luotettava toiminta vai kotimaisuusaste? Sinä päätät.

 

T: Tarmo / Office Management Oy

Tarmo Herlevi toimii Office Managementissa myyntijohtajana ja yrittäjänä. Hänellä on intohimoinen sarjayrittäjyys alkanut jo v. 1994 ja loppua ei näy.

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.