Blogi

Blogi

20 04.2020

Pariisin opetukset ja poikkeusolot

Lisätty kategoriaan Blogi kirjoittajalta Office Management

Viime viikolla tuli kuluneeksi vuosi Notre-Damen katedraalin palosta Pariisissa. Maanantai-iltaista paloa seurasivat miljoonat ranskalaiset ja varmasti puoli muuta Eurooppaa sydän syrjällään katsellen historiallisen rakennuksen tuhoutumista ilman että juuri mitään saatettiin tehdä sen estämiseksi. Sinä iltana kukaan tuskin saattoi kuvitella, millaisissa olosuhteissa tuhon vuosipäivää vietettäisiin.

Vaikka täällä Suomessa olemmekin toistaiseksi päässeet huomattavasti helpommalla erilaisten liikkumisrajoitusten kanssa kuin Etelä- ja Keski–Euroopassa, poikkeuksellinen tilanne on aiheuttanut meistä itse kullekin suuria muutoksia työpäivän rutiineihin. Kuka saa uuden tietokoneensa postitse, kuka joutuu pitämään asiakastapaamiset Teamsin välityksellä. Arkemme on kuitenkin muuttunut monella tapaa.

Notre-Damen palon jälkeen oli päivänselvää, että kirkko korjataan. Presidentti Macron lupasi aluksi korjaustöiden valmistuvan Pariisin 2024 Olympialaisiin mennessä, mutta nyt valmistuminen näyttää venyvän vuosikausilla eteenpäin. Kaiken murheen keskellä palo oli arkeologeille kuitenkin taivaan lahja. Kirkon raunioista on löytynyt lukuisia arvokkaita artefakteja elämästä vuosisatojen takaisessa Pariisissa.

Tämän vuoden teema on Korona, mutta sekin helpottaa aikanaan. Sitäkin seuraa tapahtumien analysointi ja jälleenrakennus. Moni asia tulee muuttumaan, osa pysyvästi, mutta joidenkin asioiden osalta palataan varmasti vanhoihin hyviin totuttuihin tapoihin. Samoin kuin Pariisin arkeologeilla, meillä on hyvä mahdollisuus tutkia ja analysoida tapahtumia sekä ottaa opiksi, kehittää ehkä uusia parempia käytäntöjä ja ennen kaikkea kohentaa omaa valmiuttamme kriisitilanteita varten.

Vähänkin suuremmissa yrityksissä on varmasti ollut valmiina jatkuvuussuunnitelmat poikkeusolojen varalta. Yleisesti ottaen nykyisen kaltaisiin poikkeusoloihin ei kuitenkaan aivan täysin ole osattu varautua. Alan kirjallisuudessa poikkeusoloina määritellään tyypillisesti sota tai sodan uhka, suuronnettomuudet ja vakavat taloudelliset kriisit, mutta ainakin oma näkemykseni on, että yleisvaarallisen pandemian uhkaa ei ole läheskään aina osattu huomioida. Onko sitten kuviteltu modernin terveydenhuollon hoitavan tämän ongelman? Tiedä häntä.

Miten pieni tai keskikokoinen yritys sitten voisi edes varautua poikkeusoloihin? Yrityksen koolla ei ole merkitystä. Jopa yksinyrittäjä voi miettiä ja ennen kaikkea kirjata ylös suunnitelmaan, miten toimia esimerkiksi tulipalon estäessä liiketilan käytön tai jos yrityksen tietokone varastetaan. Suuremmissa yrityksissä tulisi miettiä miten toimitaan, jos vaikkapa toiminnan kannalta keskeinen palvelin hajoaa tai nettiyhteydet menevät kaapelivaurion vuoksi poikki päiväkausiksi (uskokaa pois, tämä ei ole ollenkaan mahdotonta). Ovatko varmistukset kunnossa? Miten nopeasti saadaan uusi laite hajonneen tilalle? Olisiko hyvä olla kriittisistä järjestelmistä kahdennus? Miten taataan varaston toiminta jos ulkopuolisen ylläpitämä järjestelmä hajoaa tietokannan korruptoitumiseen ja varmuuskopioinnin epäonnistumiseen? Miten pilvipalvelut toimivat? Saatko tukea IT-kumppaniltasi myös kriisiaikana? Kysymyksiä ja haasteita on valtavasti.

Asianmukaisessa jatkuvuussuunnitelmassa IT on tietysti vain yksi osa, mutta nykypäivän liiketoimintaympäristössä erittäin olennainen. Vai kuvitteleeko joku pyörittävänsä yritystä ilman toimivia tietojärjestelmiä? Office Managementin puolelta jatkuvuussuunnitelmanne työstämiseen saatte apua IT-manageriltanne sekä omalta vastuumyyjältänne.

Lopuksi tehtävä: Kaikki te, joiden yrityksessä oli jatkuvuussuunnitelma valmiina ja siellä maininta, miten toiminta siirretään kotitoimistoihin, huutakaa HEP! Huutakaa toinen HEP, jos suunnitelmaan oli kirjattu, millä edellytyksillä työnantajan laitteita, näyttöjä, telakoita yms. voi siirtää kotikäyttöön! Veikkaan että on aika hiljaista. Olinko oikeassa?

Kirjoittaja: Marko Lindström

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.