Blogi

Blogi

06 09.2021

Missä kaikkialla voi tehdä töitä?

Lisätty kategoriaan Blogi kirjoittajalta Office Management

”Yrityksessämme on pilvipalvelut käytössä. Missä kaikkialla voin siis tehdä töitä?” Tämä kysymys esitettiin minulle keväällä ja täytyy sanoa, että kaikessa yksinkertaisuudessaan olin vastaamassa ”missä vaan, kunhan sinulla on toimiva internetyhteys”. Ja näinhän asia ainakin periaatteessa onkin. Nykyajan pilviratkaisut eivät enää sido meitä työpaikalle tai tiettyyn työntekopaikkaan. Monilla työpaikoilla tämä kävi ilmi, viimeistään vallitsevan pandemian alkaessa keväällä 2020, kun siirryttiin nopealla aikavälillä täysin etätyöskentelyyn. Ja osan mielestä ehkä yllättäen, työvälineet mahdollistivat työnteon hyvin pitkälle samalla tavalla, kun työpaikalla ollessa. Työpiste saattoi toki olla hieman erilainen ja sosiaalinen puoli työkavereiden kanssa puuttui.

Mutta, jos yllä olevaa kysymystä miettii hieman syvällisemmin, en ehkä vastaisin kysymykseen että ”töitä voi tehdä missä vaan”. Tässäkin asiassa on hyvä miettiä asiaa tarkemmin ja ennen kaikkea tietoturvan kannalta. Tiedän, tiedän… taas vedotaan tietoturvaan. Tästä aiheesta tuputetaan säännöllisesti monesta kanavasta…. mutta syystä!

Mietitään ensin hieman pilvimaailman mahdollisuuksia:

 • ohjelmat toimivat internetin yli, etkä ole sidottu työpaikan verkkoon
 • ohjelmat eivät ole sidottu vain työnpaikalla toimiviksi ja moni ohjelma mahdollistaa työnteon hyvin laiteriippumattomasti. Laitteiden väliset tietoturvaerot tulee toki huomioida
 • töitä voi ainakin periaatteessa tehdä missä vaan, vaikka laiturin nokasta käsin

Mutta, tässäkin asiassa on se pieni, mutta tärkeä mutta, jota pitää miettiä riippumatta missä työnsä päättää tehdä. Yksi harkittava ja huomioitava asia on esimerkiksi ketkä ovat kuulo- tai näköetäisyydellä?

 • tehdäänkö töitä avoimen ikkunan tai oven läheisyydessä? Kuinka iso riski on, että joku ulkopuolinen kuulee työhön liittyvän puhelin- tai Teams-keskustelun?
 • onko työntekopaikallasi ohuet seinät ja osa puhelusta saattaa kuulua seinän läpi?
 • onko työntekopaikan läheisyydessä muita, esim. perheenjäseniä, ystäviä tai sukulaisia? Voivatko he kuulla jotain heille kuulumatonta työhön liittyvää?
 • puhutko työpuhelun autossa, kun puhelimesi on kytketty Bluetoothilla langattomaan käyttöön? Varsinkin auton ollessa pysähdyksissä, kuuluu puhelun ääni monesti todella selkeästi auton ulkopuolelle
 • avaatko työntekovälineesi kahvilassa tai ravintolassa? Käytätkö silloin näytön näkösuojaa vai onko näytölle vapaa näkyvyys?

Toki muitakin tietoturvaan ja tietosuojaan liittyviä asioita on huomioitava kuten, käytetäänkö avointa tai julkista verkkoa, tai tunnistavatko tietoturvaohjelmistot läpi tulevat yksittäiset kalastelu- yms. mahdollisia tietoturvauhkia aiheuttavat viestit. Autamme mielellämme sinua tunnistamaan miten voit tehdä omasta työnteostasi tietoturvallisempaa.

Tietoturva on puhuttanut paljon jo pitkään ja oman arvioni mukaan se tulee puhuttamaan entistä enemmän tulevaisuudessa. Tietoturvauhat ovat yksi aikamme vitsauksista ja nämä koettelevat välillä todella paljon kaikkia meitä IT-palvelujen käyttäjiä.

Tiesithän, että OM:ltä saat myös erilaisia tietoturvaan liittyviä palveluja esimerkiksi Cloud-palvelupakettiemme tietoturvaa lisääviä ominaisuuksia sekä erilaisia teidän tarpeistanne lähteviä tietoturvaselvityksiä ja -ohjeistuksia.

Vastuumyyjäsi kertoo mielellään enemmän näistä. Tehdään yhdessä tulevaisuudesta tietoturvallisempi!

Ihania alkusyksyn hetkiä toivottaen,

Mona

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
  Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.