Blogi

Blogi

15 04.2020

Käytännön vinkit kotitoimiston parempaan hallintaan

Lisätty kategoriaan Blogi kirjoittajalta Office Management

Tämä kevät on laittanut meidän monen arjen ihan uuteen uskoon. Ei enää viikkopalavereja toimiston neukkarissa, ei tuttuja työkavereita naamatusten edes yhteisillä lounailla, ei oikein mitään muutakaan perinteistä työn ja kodin erottavaa. Sen sijaan arki kuluu kullakin mitä eriskummallisimpien työpöytien ääressä, vierellä perheenjäseniä, lemmikkejä tai joillekin saattaa olla siunaantunut oma työrauha. Nähdyiksi ovat tulleet kollegojen ja yhteistyökumppaneiden saunat, vaatehuoneet, terassit ja jopa autotallit. Oli tilanne kotitoimistolla sitten mikä hyvänsä, kuukauden jälkeen pelkkään läppärin ruutuun tuijottaminen, ehkä vähän ahtaalla näppäimistöllä kirjoittelu ja tasohiiren kursorin heiluttelu saattaa alkaa ottamaan jo lihaksiin ja niveliin. Tässä kohtaa on varmasti kaivettu laukun pohjalta hiiret ja mahdollisesti erilliset näppäimistötkin. Kotona saattaa kuitenkin olla myös laitteita, joita voit hyödyntää läppärisi kanssa. Jos näistä ei ole apua, tarjoamme toimistopakettaja myös kotiin. Erillinen näyttö tai tarvittaessa vaikka kaksi lisäävät huomattavasti työtehokkuutta ja -mukavuutta läppärin pieneen ruutuun verrattuna.

Löytyykö työhuoneen tai lastenhuoneen nurkasta pelikone, jonka näyttö on ehkä jäänyt ajastaan jo jälkeen? Vaihda tilalle kotitoimistopaketti ja reilu laajakuvanäyttö ja yhdistä ne pelikoneeseen. Tarvitset vain oikeanlaisen kaapelin. Nykyaikaisissa pöytäkoneissa on useimmiten käytettävissä joko HDMI tai DisplayPort-liitäntä. Selvitä kumpi liitäntä tietokoneessasi on ja hanki oikeanlainen kaapeli. Näytön kautta yhdistyy monesti myös ääni, mutta harvemmin kamera, eli videopalaveria varten joudut vielä avaamaan läppärin kannen, ellet ole hankkinut erillistä web-kameraa tai näytössäsi ole sellaista valmiina.

Haluatko käyttää yhtä ja samaa näyttö-näppäimistö-hiiri -yhdistelmää sekä työläppärilläsi että kotikoneellasi? Tähänkin löytyy ratkaisu. Erilaisilla kytkimillä saat helposti yhdistettyä eri USB-laitteita ja näyttöjä. Vaihto laitteiden kesken onnistuu napin painalluksella. Oikeanlaisen jakajan valitsemiseksi kannattaa miettiä ensiksi mitä laitteita haluaa kytkeä mihinkin ja käyttää minkäkin laitteen kanssa. Sen jälkeen oikea lisälaite on helppo valita. Jos toimistopaketin telakasta alkaa hiiren, näppäimistön, kameran, virtalähteen, kahvikupin lämpimänäpitäjän ja pöytätuulettimen jälkeen loppua USB-portit kesken, on tarjolla erilaisia ”usb-hubeja”.

Entä alkaako työhuoneen nurkkaus kaikista lisävarusteista huolimatta ahdistaa? Kokeile kytkeä läppärisi vaikka olohuoneen televisioon ja vietä seuraava viikkopalaveri mukavasti sohvalla loikoillen. Kytkentätavat tietysti vaihtelevat, mutta useista uudemmista TV-malleista löytyy mahdollisuus käyttää laitetta langattomana näyttönä. Kytkentä tapahtuu käyttäen langatonta verkkoa. Windowsissa tarvittavat asetukset löytyvät näytön asetuksista kohdasta Yhdistä langattomaan näyttöön. Tarkempia ohjeita löydät televisiosi käyttöohjeista.

Näin muutaman viikon etäpalaverien jälkeen olet varmasti oppinut hyödyntämään myös Teamsin taustansumennustoimintoa? Tuo toiminto nimensä mukaisesti sumentaa videokuvasi taustalta kaiken ylimääräisen kuten perheenjäsenet, pyykkikasat, kevyet pokkarit kirjahyllystä ynnä muut epätoivotut kohteet. Ihan lähitulevaisuudessa voit yllättää Teams-kollegasi valitsemalla tuon samaisen sumennustoiminnon sijasta muutamista valmiista taustakuvista haluamasi, esim. etelämerellisen rantamaiseman. Tämä toiminto on tulossa käyttöön asteittain per asiakas, mutta siitä milloin se on sinulla käytettävissä ei valitettavasti vielä ole ihan tarkkaa tietoa. Älä kuitenkaan pelästy, jos seuraavassa aamupalaverissa esimiehesi istuskelee uimahousuissa palmujen katveessa.

Monet ovat isommissa etäpalavereissa ihmetelleet, miksi näkyviin saa Teamsissa vain neljä videokuvaa samanaikaisesti. Tähänkin on lähiaikoina tulossa muutos, pian samaan ruutuun saadaan mahtumaan jopa yhdeksän videota, mutta tästä tarkemmin myöhemmin.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua. Lisätietoja ja -neuvoja erilaisiin kotitoimistoratkaisuihinkin saat Office Managementilta.

Kirjoittaja: Marko Lindström

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.