IT-ulkoistus

IT-ulkoistus

23 08.2016

Rakensin itse IT-Infran ja säästin. Vai säästinkö?

Lisätty kategoriaan IT-ulkoistus kirjoittajalta Miia Kaarakainen

Tunnetko monta yrittäjää, jotka lakaisevat toimiston lattioita iltaisin? Entä yrittäjiä, jotka itse tekevät henkilöstön lounaat ja laskevat heidän palkkanauhat illan pimentyvinä tunteina? Joo – en minäkään.

Entä yrittäjiä, jotka itse rakentavat ja ylläpitävät toimiston IT-systeemiä?

Niinpä. Muutamaa ensimmäistä ei kukaan enää tunne, koska siivous, työpaikkaruokailu ja palkanlaskenta ovat ulkoistettu jo aikaa sitten. Mutta IT:n osalta tilanne on aivan eri, koska IT:n parissa on mukava puuhastella ja tehdä pikku hankintoja.

IT on yritysten harrastetuin sivutoimi

Jokainen ihminen on joutunut elämässään tilanteeseen, että kotona on epäsiistiä ja silloin siivotaan. Jokainen on myös kotona huomannut, että nykyinen tekniikka pitää uusia ja ostanut kotiinsa tietokoneita ja televisioita. Jostain syystä osaamisesta huolimatta vain toinen näistä tuodaan yrityksen hyödyksi. Harva meistä haluaa, vaikka osaa, imuroida ja mopata toimiston lattioita. Mutta jostain syystä oma osaaminen IT-asioissa tuodaan herkästi yrityksen käyttöön. Olen paljon pohtinut mistä tämä johtuu. Olen päätynyt siihen, että IT on yritysten yksi harrastetuimmista sivuliiketoiminnoista. Siis toiminnoista, jotka eivät ole yrityksen ydinliiketoimintaa. Vai osaatko nimetä jonkun muun sivutoiminnon, jota tehdään yhtä suurella intohimolla? Mikäs on sen mukavampaa kuin lounastunnin yhteydessä kurvaa Verkkokauppa.com:in parkkihalliin, ottaa nopean lounassalaatin ja menee hiplaamaan uusia vekottimia. Jokohan se uusin iPhone on jo nähtävillä? Voisikohan sitä hienoa monitoria firman neukkariin käydä vähän katsomassa?

Aikaisemmin autot olivat firman yksi harrastetuimmista sivutoimialoista. Jokainen yrittäjä muistaa tilanteen, jossa käytiin hiljaisina päivinä katsomassa uutta leasingautoa ja laitettiin autoliikkeiden myyjät laskemaan tiukkoja tarjouksia. Mutta pikkuhiljaa siitäkin rakennettiin tylsä ulkoistuskeissi, kun kaiken maailman Hetrtzit ja Sectot alkoivat tarjoamaan koko autokantaa yhdellä kuukausihinnalla huoltoineen päivineen ja rakennettiin firmoille erilaisia paketteja. Sitten annettiin henkilöstölle nettisaitti että ”katso tuolta minkälaisen ja -värisen auton haluat ensi vuonna kunhan se on valkoinen ja maksaa alle 600€/kk”. Firma säästää aikaa ja rahaa. Kun tämä mukava autojen katsominen on loppunut, niin se on siirtynyt IT-tuotteiden miettimiseen firman rahoilla. Eikä siinä mitään, jos firmalla on rahaa
käyttää henkilöstön aikaa siihen.

Ongelmana huono laatu

Ja vaikka itse rakennettuna IT-infra yleensä tulee aina kalliimmaksi, se ei ole suurin haitta. Harva huomaa, että itse rakennettuna ja ylläpidettynä Infra on yleensä melko kehno. Tämä johtuu siitä syystä, että tekijällä on harvoin osaamista ja peilauspintaa muihin vastaaviin IT-Infroihin. Rakennetaan se yksi ja sitä sitten tuetaan niin pitkään kuin firmalla on toimintaa. Harvoin tullaan ajatelleeksi, että sarjatuotantona tämäkin Infra olisi ollut halvempi ja paremmin toimiva.

Kolme asiaa yllättää yrittäjän

Olen toiminut IT-alan yrittäjänä jo vuodesta 1994. IT-Ulkoistusliiketoiminnassa olin jo mukana ennen kuin termiä oli edes keksitty, jo vuodesta 2000. Tämän jälkeen olen tavannut yli 2000 suomalaista PK-yrittäjää. Kun aloitamme keskustelu IT Infrasta, ensimmäinen yllätys on se kun he saavat palaverin aikana selville paljonko nykyinen Infra maksaa ja mitä sillä saa. Sekä vertailun paljonko sarjatuotantona toimitettu, vakioitu IT-Infra maksaa ja mitkä sen ydinhyödyt ovat liiketoiminnalle. Toinen yllätys on se, että yhden loppuviikon aikana tulee muuttokuorma, joka tuo uuden IT-Infran toimistolle ja vie vanhan pois. Sekä kouluttaa henkilöstön käyttämään uutta Infraa tehokkaasti ja mielekkäästi. Mutta se kolmas ja suurin yllätys? No tietysti se, ettei tämä lysti maksa mitään. Itse kartoitus ei maksa mitään ja uusi Infra on aina vanhaa Infraa halvempi. Yli kahden tuhannen tapaamisen kokemuksella voin sanoa, että jos rohkenet soittamaan tulet itsekin yllättymään. Ja muutat uskomuksen kuulumaan: Ulkoistin – säästin.

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.