Ajatuksia

Ajatuksia

11 09.2012

Yrityksen tietoturva pitää kilpailuvaltit omassa kädessä

Lisätty kategoriaan Ajatuksia kirjoittajalta Miia Kaarakainen

Toimiva yrityksen tietoturva on yksi menestyvän yrityksen perusedellytyksistä. Jokaisella yrityksellä on paljon suojattavaa tietoa, joista myös kilpailijat ovat hyvin kiinnostuneita. Oli sitten kyse asiakastiedoista, tuotesalaisuuksista, myyntitilastoista tai katetiedoista, on yritykselle äärimmäisen tärkeää pitää nämä arvokkaat tiedot yksinoikeutenaan. Myös Suomen laki edellyttää tiettyjen tietojen suojaamista automaattisesti, joten jokaisen yrityksen on oltava hyvin perillä siitä mitkä lait koskevat juuri kyseistä liiketoimintaa ja millaisia vaatimuksia ne asettavat.

Yrityksen tietoturva rakentuu monesta eri tekijästä

Perus tietoturvapalvelu sisältää tietoturvapalvelimet, toimivan palomuurin sekä erilaisia turva- ja torjuntaohjelmia. Tämän lisäksi perusteellinen yrityksen tietoturva ottaa huomioon myös inhimilliset tekijät ja panostaa henkilökunnan koulutukseen mm. sosiaalista urkintaa vastaan. On myös hyvä muistaa, ettei yrityksien salaisuuksia loju ainoastaan tietoverkkojen sisällä, vaan arkaluonteista informaatiota saattaa levitä vääriin kohteisiin myös kirjallisten asiakirjojen ja muistioiden välityksellä, kuin myös ihan puhuttunakin. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan jopa 60–70% yritysten tietoturvauhista tulee yritysten sisältä ja 80% liiketoiminnan tietojen turvallisuudesta luodaan henkilöstön arkipäivän rutiineja kehittämällä ja 20% teknisten suojaamiskeinojen avulla.

Jokaisen yrityksen tietoturva rakennetaan aina yksilökohtaisesti juuri kyseisen yrityksen tarpeiden mukaiseksi. Asiantunteva tietoturvajärjestelmä seuraa aikaansa ja ottaa aina huomioon perinteisten riskien lisäksi myös tulevaisuuden uhkakuvat. Kun yksi reikä on saatu tilkittyä, keksii joku aina uuden keinon onkia tietoja luvattomasti. Yrityksen tietoturvan onkin siis oltava aina ajan tasalla eikä sitä voi koskaan jättää lepäämään laakereilleen. Nykyisellä langattomien tekniikoiden ja etätyöskentelyn aikakaudella yrityksen tietoturva pitää ottaa luonnollisesti huomioon myös konttorin ulkopuolella. Tietoliikenteen pitää siis olla asianmukaisesti suojattua myös mobiililaitteissa, työmatkoilla ja kotikonttoreissa.

Yrityksen tietoturvan rakentaminen alkaa tilanteen kartoittavalla riskianalyysilla

Tämän analyysin perusteella yritykselle tehdään oma tietoturvasuunnitelma ja lopulta rakennetaan suunnitelman mukainen järjestelmä. Asianmukainen yrityksen tietoturva pitää huolen etteivät luottamukselliset tiedot pääse leviämään kilpailijoille kuin myös siitä että samat tiedot ovat kuitenkin oman henkilökunnan käytettävissä aina kun niitä tarvitaan. Hyvin suunniteltu ja toimiva yrityksen tietoturva toimii ikään kuin vakuutuksena ja käyntikorttina turvaamalla luottamukselliset tiedot ja luoden yritykselle uskottavan ja luotettavan imagon.

 

Miten Sinun yrityksessäsi tietoturva on hoidettu? Haluatko keskustella siitä, ota yhteyttä

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.