Ajatuksia

Ajatuksia

15 08.2017

Tappaako sosiaalinen paine ja jatkuva läsnäolo luovuuden?

Lisätty kategoriaan Ajatuksia, IT-ulkoistus, Pilvipalvelut kirjoittajalta Mona Suominen

Olen kuluneen kesän aikana pohtinut sosiaalista painetta ja jatkuvaa läsnäoloa sekä miten nämä vaikuttavat meihin erilaisissa tilanteissa. Viihtyykö ainoastaan erakkoluonteinen ihminen ”pimennossa” somesta? Mitä tapahtuu, jos ei ole koko ajan ”online-tilassa”?

Alkuun haluan painottaa, etten ole erakkoluonne. Ystävät ovat ensiarvoisen tärkeitä ja työpaikan kautta tuleva sosiaalinen kanssakäyminen on minulle elämäntapa, jota ilman koen, etten voi olla. Minulla on aamuisin herättyäni ensimmäisenä puhelin kädessä. Käyn läpi somet, sähköpostit ja tarkistan muutamat uutissivuostot. Kalenteri, niin työpaikan, kun yksityinen kalenteri, on yleensä täynnä viikkoja eteenpäin… Nykyään varmasti monelle tuttu tilanne. Tunnistatko itsesi?

Tämän vuoden kesälomasta vietin 3½ viikkoa veneellä. Ajoimme loman alkaessa pääkaupunkiseudulta Turun saaristoon, jossa vaihdoimme tuulen suunnan mukaan ankkuripaikkaa. Koko loman vietimme suhteellisen pienellä alueella. Ruokavarastot täytettiin ääriään myöten Hangossa ja tämän jälkeen haimme täydennystä saaristokaupoista. Koko matkalla yövyimme neljä yötä vierassatamissa ja yhtä monta kertaa nautimme ravintolaruokaa.

Aika kului todella nopeasti. Tutustuimme saariin (”exploorasimme saaria” junioreja lainatakseni), pelasimme korttia ja lautapelejä, luimme kirjoja ja olimme vaan. Osan ajasta käytimme vesijetillä ajamiseen ja lisää hauskuutta toi perässä vedettävä ”donitsi”. Edellä mainitut olivat kuitenkin pannassa, mikäli lähellä oli muita veneilijöitä tai mökkejä. Emme ole halunneet häiritä kanssalomailijoita.

Veneellä oli 4G-modeemi, mutta tämä ei ole ollut koko ajan päällä. Lisäksi vietimme osan ajasta saarissa joissa ei ole mobiilidatayhteyttä. Se, ettei ollut koko ajan tavoitettavissa tuntui alkuun oudolta. Mutta kun asiaan tottui, ei tämä haitannut ollenkaan. Koen että meidän kaikkien luovuus kasvoi, kun ei koko ajan syötetty tekemistä internetin, pelien ja somen kautta. Tylsiä hetkiä ei ollut, kun annoimme luovuudelle tilaa. Luovuus tarkoittaa eri henkilöille erilaisia asioita ja erilaisissa tilanteissa puhumme erilaisesta luovuudesta. Lomalla luovuus näkyi esim. uusina luomuksina ruokapöydässä (osa paremmin onnistuneita, kun toiset…). Uskon että lomanaikainen irtaantuminen ja pysähtyminen, vaikuttaa positiivisesti myös työpaikalla tarvittavaan luovuuteen.

Olen huomannut, että tarvitsemme yhä enenevissä määrin luovuutta myös työpaikalla. Vaikka kirjatut prosessit ja toimintamallit ohjaavat suuria kokonaisuuksia, törmäämme yhä useammin tilanteisiin, jolloin kaivataan luovia ratkaisuja. Monesti tilanteet vaativat myös nopeaa ongelmanratkaisukykyä. Valitettavasti olen vuosien varrella huomannut, että paineen alla, luovuus saattaa kärsiä. Tuntuu että ongelman edessä törmäämme seinään, sen sijaan että pohtisimme vaihtoehtoista ratkaisua. Tämä kesä on opettanut pysähtymään ja ottamaan aikaa pohtiakseen miten asioita voi tehdä toisin. Miettimään onko tilanteen tai ongelman ratkaisemiseksi toista vaihtoehtoa. Varsinkin tilanteissa, kun suunniteltu ja miltei itsestään selvältä tuntunut ratkaisu ei ollut oikea vaihtoehto. Yleensä löytyy vaihtoehtoinen ratkaisu. Pitää vaan pysähtyä miettimään ns. kuuluisan laatikon ulkopuolelta.  Tämän haluan loman jälkeen toteuttaa paremmin omassa työssäni.

Onko jatkuva läsnäolo aina negatiivinen asia?

Jatkuva läsnäolo on mielestäni turhan negatiivinen sanapari. Ehkä jopa inflaation kärsinyt ja liiallisen sosiaalisen paineen alla hohtonsa menettänyt sanapari.

Mutta mitä tarkoitetaan jatkuvalla läsnäololla? Jatkuvalla läsnäololla tarkoitan työnantajan hankkimia palveluita, jotka mahdollistavat sinun tavoittamisen ja työn tekemisen silloin kun on yhteys internetiin.

Jatkuva läsnäolo voi pahimmillaan aiheuttaa stressiä, unettomia öitä ja jatkuvaa painetta. Parhaimmillaan se tarjoaa mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia tehdä töitä muualla, kun toimiston seinien sisällä ja perinteisesti klo 8 – 16 välisenä aikana. Mahdollisuuksia, työnkuvan näin salliessa, tehdä joustoja työaikojen ja työn suorittamisen paikkojen suhteen.

Vaikka loma on lomailua varten, enkä suosi työn tekemistä lomalla, myönnän että olen muutaman kerran lomani aikana tarkistanut työsähköpostini. Pilvipalvelut ovat mahdollistaneet tämän ja antaneet minulle mahdollisuuden hoitaa asioita myös silloin kun en istu toimistolla. Painotan vielä, etten missään tapauksessa kannusta tekemään työtä lomalla!

Jatkuva sosiaalinen läsnäolo on osa nyky-yhteiskuntaa. Ei auta kieltäminen ja sosiaalinen paine on miltei aina ympärillämme. Meidän tulee muistaa käyttää näitä työkaluja mahdollisuuksina ja nimenomaan työkaluina, ei paineen luojina. Pidetään omasta ja toistemme jaksamisesta huolta!

Mukavaa alkavaa syksyä kaikille!

Mona

Mona Suominen

Customer Experience Manager Haluamme tarjota teille laadukkaita ja miellyttäviä kohtaamisia. Olethan minuun yhteydessä, mikäli haluat antaa meille palautetta. Risuja tai ruusuja – kaikki palaute on yhtä tärkeää ja auttaa meitä kehittymään palveluntarjoajana. Tavoitteena palvella sinun yritystäsi entistä paremmin.

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.