Ajatuksia

Ajatuksia

20 03.2013

Ajasta ja paikasta riippumaton mobiilius IT-päättäjien kuumin kiinnostuksen aihe vuonna 2013

Lisätty kategoriaan Ajatuksia kirjoittajalta Miia Kaarakainen


Ajasta ja paikasta riippumaton mobiilius

IT-päättäjien kuumin kiinnostuksen aihe vuonna 2013

Atean kolmatta kertaa teettämän IT-päättäjäbarometrin mukaan suomalaisten IT-päättäjien kiinnostuslistan kärkeen on tänä vuonna noussut mobiilius ja sen mahdollistama ajasta ja paikasta riippumaton joustava työnteko. Viime vuoden vastaavassa barometrissa mobiliteetti oli vasta viidenneksi kiinnostavin kohde, kun taas kuluvan vuoden helmikuussa tehdyssä tutkimuksessa peräti 80% vastaajista piti mobiiliutta joko erittäin kiinnostavana tai kiinnostavana asiana.

Yksilöllisten ja monipuolisten mobiililaitteiden lisääntyvä määrä on luonnollisesti kasvattanut samalla myös tarvetta uudenlaisiin tietoturvaratkaisuihin ja barometrin vastaajat pitävätkin tietoturvan kiinnostavuutta lähes mobiliteettia vastaavalla tasolla. Tutkimukseen vastasi yhteensä 110 IT-päättäjää, joista yli puolet toimii yli 500 henkilön organisaatioissa.

Myös yhdistetty viestintä kuumana päättäjien huulilla

Mobiliteetin ja tietoturvan jälkeen IT-päättäjiä kiinnostavin osa-alue on yhdistetyn viestinnän luomat ratkaisut. Suurin osa vastaajista pitikin videon, puheen, pikaviestinnän ja läsnäolotiedot yhdistävää viestintää erittäin kiinnostavana aiheena. Tällä saralla riittääkin vielä paljon tehtävää, sillä monien yritysten käyttämiä yksittäisiä ja monipuolisia viestintäratkaisuja ei ole vielä integroitu toimivaksi kokonaisuudeksi. Yhdistetyn viestinnän jälkeen kiinnostavimpien aiheiden joukkoon nousivat mm. ylläpitorutiinit ja niiden automatisointi/sujuvoittaminen, erilaiset virtuaalityöpöydät sekä yritysten käyttämien päätelaitevaihtoehtojen monipuolistaminen.

Suuryhtiöt haluavat antaa työntekijöidensä valita itse työlaitteensa

Vaikka BOYD (bring your own device) on monille IT-päättäjille tuttu käsite ja ilmiö, vaikuttaa se Atean barometrin mukaan aidosti kiinnostavan lähinnä suuryrityksiä (yli 1000 henkilön organisaatiot). Työntekijöille vapaat kädet antavan omien työlaitteiden valinnan sijaan erilaisten laitevaihtoehtojen hallittu monipuolistaminen herättää kuitenkin huomattavasti enemmän kiinnostusta suomalaisissa IT-päättäjissä, joista jopa kaksi kolmasosaa pitää tätä CYOD (choose your own device) termillä tunnettua ilmiötä joko kiinnostavana tai erittäin kiinnostavana aiheena.

Huolenaiheina hyötyjen konkretisointi sekä kommunikaatio-ongelmat

Tutkimuksen mukaan IT-päättäjät ovat eniten huolissaan IT:n tarjoamien hyötyjen konkretisoimisesta sekä tästä juontavasta budjettien pienuudesta yritysten liiketoiminnallisiin vaateisiin nähden. Tämän lisäksi barometrien ikuisuushaasteeksi on muodostumassa IT-päättäjien ja ylimmän johdon kommunikaatio-ongelmat, sillä vastaajat ovat viime vuosien tapaan edelleen sitä mieltä, että organisaatioiden ylimmät johdot eivät tunne IT:n kehittämistarpeita tarpeeksi hyvin. Tämän lisäksi tutkimus paljastaa mielenkiintoisen seikan, jonka mukaan teknologinen edelläkävijyys ei juurikaan kiinnosta kotimaisia IT-päättäjiä. Ainoastaan alle 5% vastanneista IT-päättäjistä katsoo edelläkävijyyden vaikuttavan investointipäätöksiin erittäin paljon ja 25% vastaajista paljon. Liiketoiminnan tukeminen puolestaan katsotaan kaikkein painavimmaksi kriteeriksi lähes organisaatiossa kuin organisaatiossa. Tämä kuulostaa luonnollisesti hyvinkin ristiriitaiselta ja jättää kuvan, että Suomen kilpailukyky ei tulevaisuudessa voi olla kovinkaan hyvällä mallilla, mikäli IT-päättäjät välittävät kilpailukyvystä näinkin vähäisissä määrin.

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.