Ajatuksia

Ajatuksia

24 09.2017

2017 oli synkkä vuosi tietoturvalle, käyttäjiä huijataan jatkuvasti kehittyneemmin viestein

Lisätty kategoriaan Ajatuksia, IT-ulkoistus, Pilvipalvelut kirjoittajalta Mikko Saarto

Suomalaisten yritysten tietoturva on vertailuissa huippuluokkaa. Tietotekniikan laitteet ovat ajan tasalla ja päivitetyt. Suomessa käytetään lähes aina laillisia ohjelmistoja. Palomuurit suojaavat toimistoja sekä tuotantotiloja hyvin tehokkaasti. Tietoturvaan laitetaan rahaa kiinni. Sijoituksella ostetaan jatkuvuutta yritystoiminnalle, koneet eivät saa pätkiä tai yskiä.

Teetkö sinä etätöitä? Niin minäkin. Aina ei toimistolle aamuruuhkassa jonottaminen tuo lisäarvoa oman työn suorittamiselle. Teet varmaan töitä myös kotinettisi kautta? Tai saatat tehdä töitä asiakkaaltasi tai kahvilasta? Niin teen minäkin.

Kotona tai kahvilassa sitä palomuuria haistelemassa verkkoliikennettä puhtaaksi tuskin on. Jos onkin, on yleensä kysymyksessä kuluttajakäyttöön tarkoitettu hyvin kevyt suojaus. Sillä saadaan kotinetin laitteiden hinta mahdollisimman pieneksi. Sellaisen olen ostanut minäkin. Hyvin kulkee netti valokuitua pitkin ja riittää kun Netflix näkyy.

Isoimman riskin yrityksen tietoturvalle aiheutankin minä, penkin ja näppäimistön välissä. Ensinnäkin teen töitä suojaamattomassa ympäristössä, palomuuri ei minun sähköpostiani tarkkaile. Toisekseen minä teen itse valinnat mitä ruudullani klikkaan, minkä sähköpostin avaan, mikä liitetiedosto on turvallinen. Uskon olevani keskivertoa valistuneempi päivittäisessä tekemisessäni. Aina sekään ei aivan riitä.

Nykyiset verkkorikolliset eivät todellakaan ole mitään amatöörejä. Minulla on jotain mitä he haluavat, pääsy yritykseni verkkoympäristöön. Yrityssalaisuuksia, tuotekehitystä ja ennen kaikkea mahdollisuus tehdä vakavaa haittaa ja sitä kautta kiristää haitan poistamisella. He osaavat lähestyä suomen kielellä, Facebookista, Linkedinistä ja yrityksemme kotisivuilta saamiansa tietoja hyödyntäen.

Liikkuva työnteko, pilvipohjaiset järjestelmät ja itse työkäyttöön liitetyt omat laitteeni. Microsoft on tuonut hallinnan ja suojauksen nyt kaikkiin näihin. Ratkaisun nimi on Advanced Threat Protection (ATP). Järjestelmä tarkistaa jokaisen liitetiedostoni, sekä minulle saapuvat, että minulta lähtevät muiden suojaksi. Haitalliset liitteet suojataan erilliseen säilöön (Detonation Chamber) josta ne voidaan räjäyttää turvallisesti pois aiheuttamasta harmia. Järjestelmä tarkistaa myös minulle toimitetut linkit, ikään kuin kokeilee ne etukäteen, mihin minä pahimmillaan päätyisin. Linkit joko poistetaan tai ne toimitetaan perille selkeiden varoitusten saattelemana.

Parilla eurolla kuukaudessa voidaan siis suojata myös liikkuvat työntekijät ja estetään ongelmien siirtyminen yrityksen verkkoon. Kokemuksesta voin suositella tätä käyttöön, mieluiten aivan heti.

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.