Ajankohtaista

Ajankohtaista

24 03.2020

Tietoturva-asiaa

Lisätty kategoriaan Ajankohtaista kirjoittajalta Office Management

Monissa yrityksissä tehdään tällä hetkellä työtä poikkeuksellisissa olosuhteissa tai paikoissa. Monet yritykset suosittelevat etätyön tekemistä. Osa saattaa tehdä työtä kotona, osa mökiltä tms. paikoista käsin.

Taaksepäin katsottuna, ei kovinkaan monta vuotta sitten tämän tapainen työskentelymalli olisi ollut mahdollista toteuttaa. Nykyään, pilvipalveluiden avulla, työskentely ei läheskään aina ole sidottu tiettyyn paikkaan tai aikaan. Itselläni toinen etätyöviikko on kohta päättymässä.

Tietoturvaan tulisi kiinnittää huomioita työskentelypaikasta riippumatta. Olemme viime aikoina saaneet lukea mediassa yhä lisääntyneistä huijausyrityksistä, niin puheluiden kun viestin kautta tapahtuvista huijausyrityksistä. Yleensä olemme nähneet lisääntyneitä huijausyrityksiä loma-aikoina. Tämänhetkinen poikkeustilanne voi pahimmassa tapauksessa olla tekijä, joka lisää huijausyrityksiä. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy.

Cloud palvelupakettien käyttäjille tarjoamme useita tietoturvaa lisääviä elementtejä, esimerkiksi

  • kahdennettu tunnistautuminen
  • sähköpostissa olevien liitteiden ja linkkien reaaliaikainen skannaaminen

Tiedämme, että osa asiakkaistamme ovat erinäisistä syistä valinneet olla alun perin ottamatta käyttöön nämä tai osan näistä tietoturvaa lisäävistä ohjelmista. Suosittelemme vahvasti harkitsemaan näiden ohjelmien käyttöönottoa, elleivät ne ole jo käytössä. Vastuumyyjänne kertoo mielellään lisää näistä.

Yksikään turvaohjelma ei kuitenkaan anna täydellistä suojaa, eikä poissulje inhimillistä tekijää. Tällä tarkoitan sitä, että suojausohjelmista riippumatta yksittäisiä kalasteluviestejä yms. tulee suodatuksista läpi ja jos käyttäjä antaa tietonsa tai avaa haittaohjelmia sisältäviä linkkejä tai liitteitä ei suojausohjelmat pysty tätä estämään.

Monet viranomaistahot ja yritykset, niin myös Office Management, ovat varoittaneet asiakkaitaan huijausviesteistä ja olemme pyytäneet asiakkaitamme välittämään tämän tiedon omalle henkilökunnalleen. Olemme myös laatineet yleispätevät tietoturvaohjeet, jotka mielellämme jaamme teille. Ohjeet ovat pyydettäessä saatavilla vastuumyyjältänne.

Pyydämme kiinnittämään huomioita ja tiedottamaan henkilökuntaanne, ettei henkilötietoja tai kirjautumistunnuksia anneta puhelimitse ja että kirjautumistunnuksia syötetään vain luotetuille sivustoille, ei pelkästään luotettavan näköisille sivustoille (kts. esimeriksi että internet sivuston osoite täsmää ruudulla näkyvään sisältöön).

Office Managementin tuki ei kysy henkilötietoja käyttäjiltänne ja ainut asia, jonka he pyytävät hyväksymään on pyynnöstänne etäyhteyden tietokoneellenne vikatilanteen selvittämiseksi.

Tämä tilanne asettaa käyttäjät haastavaan asemaan. Huijausviestit ovat monesti taidokkaasti laadittu ja lankaan meneminen on tehty kohtuullisen helpoksi. Käyttäjän tilannetaju ja kaikesta normaalista poikkeavaan viestintään liittyvä kriittinen suhtautuminen helpottaa huijausyritysten tunnistamista. Paniikkiin ei ole syytä ajautua, mutta maalaisjärkeä on hyvä käyttää. Ja jos epäilee viestin aitoutta, voi lähettäjälle aina soittaa varmistaakseen asian. Käytä kuitenkin siinä tilanteessa, omassa puhelinmuistiossa olevaa numeroa tai yrityksen nettisivulta saatavaa puhelinnumeroa. Älä käytä epäilyttävässä viestissä olevaa puhelinnumeroa.

Suosittelemme asiakkaillemme avointa ja keskustelevaa kulttuuria uhkien osalta. Ammattilainenkin saattaa mennä lankaan ja tämän takia tulee kynnys kysyä ja keskustella asiasta pitää mahdollisimman matalana.

Miten sitten toimia, jos epäilee tietonsa joutuneen vääriin käsiin? Suosittelemme olemaan herkästi näissä asioissa yhteydessä tukeen.

Koko OM:n henkilökunta auttaa mielellään tietoturvaan liittyvissä kysymyksissä.

Tietoturvallista kevättä toivottaen,

Mona Suominen

Asiakaskokemuspäällikkö, Office Management Oy

Kommentoi


Verkostoidu sinäkin kanssamme!

1029 seuraajaa Seuraa meitä Facebookissa 38 seuraajaa Seuraa meitä Twitterissä 169 seuraajaa Seuraa meitä Linkedinissä

Jätä soittopyyntö

Haluatko pikaisen yhteydenoton myyjältä? Jätä numerosi, soitamme sinulle takaisin!
    Hyväksymällä ehdot, vahvistat että olet lukenut ja hyväksynyt tietosuojaehtomme.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.